Quantcast
Channel: wine and knives
Viewing all 91 articles
Browse latest View live

muschiulet de porc sous vide cu pesto de mazare

$
0
0




prin 2012 incercam piept de pui sous vide iar in 2013 - somon posat in ulei. rezultatul este uimitor insa complexitatea operatiilor descurajeaza pana si pe cei mai indrazneti si rabdatori. 

sous vide-ul pica oarecum in plan secund pentru mine, bucatar de weekend in apartament de bloc. nicium nu as fi acceptat sa cumpar un aparat de sous vide mare cat o cutie de aspirator care sa ocupe inca un loc pe blatul de bucatarie. si stiti cu totii ca oricat ar fi de mare blatul de bucatarie e intodeauna insuficient.

mda, asta pana cand un oltean m-a tras de maneca si mi-a aratat proiectul Anova pe kickstarter. noua luni mai tarziu - soarta! - a ajuns la mine in bucatarie. nu-i nimic mai mult decat un bat mai gros pe care-l vari intr-o oala. 


practic e un termoplonjon mai smecher, cu termostat, afisaj, bluetooth si app de iOS sau android. poti seta temperatura si timpul de gatire atat din afisaj cat si din aplicatia de telefon. nu-ti mai trebuie decat ceva informatii despre timpii de gatire pe care-i gasesti online din belsug si esti gata sa gatesti sous vide.

eu i-am gasit in cartea Modernist Cooking Made Easyprimita de la cine altcineava decat de la olteanul meu preferat, Cornel, pe care-l decorez cu medalia de Custode Emerit de Biblioteca Foodie. medalia se acorda pentru merite deosebite in mobilarea bibliotecii mele precum si a familiei foodie


bourbon glazed sous vide pork tenderloin with pea pesto - e numele sub care apare aceasta reteta in carteacu pricina si nu i-am facut decat mici adaptari legate inlocuirea unor ingrediente care nu se gasesc usor. spre exemplu in loc de liquid smoke am folosit paprica afumata.


carnea gatita la sous vide isi pastreaza toate sucurile si este atat de frageda incat te vei indragosti pe loc de textura ei. dupa ce am scos-o din punga era perfect roz inauntru si atat de frageda incat o puteai strapunge cu degetul.


adusa in stadiul asta poti sa faci cam ce vrei cu ea: poti sa o tragi la tigaie cu un cub de unt, poti sa o perpelesti la broilerul de la cuptor cat sa prinda o crusta sau poti sa o frigi pe gratar. eu am ales ultima varianta si am adaugat in ecuatie si un sos dulce cu bourbon, sos a carui textura se zareste in craticioara de mai jos.


la final farfuria arata cam asa


lucru care a facut-o pe nevasta-mea sa exclame ca asta-i pentru ea cel mai frumos martisor! :D 

pesto de mazare a iesit minunat si cred ca o sa-l repet cat de curand insa muschiuletul de porc a furat toate aplauzele.


ingrediente: 
pentru 2 persoane. timp de pregatire: 4 ore

pentru muschiuletul de porc
- un muschiulet de porc
- sare, piper
- oregano, salvie
- 1 catel de usturoi ras
- 1 lingurita de ghimbir ras
- 2 linguri de ulei de masline

pentru sosul cu bourbon
- 150 ml bourbon
- 150 ml sos gros de rosii
- 100g zahar brun
- 2 linguri pline de paprica afumata
- jumatate de lingurita de smoked black pepper
- jumatate de lingurita de praf de mustar
- o lingura de zeama de lamaie
- o lingura de paste de harissa
- 1 catel de usturoi ras
- sare

pentru pesto de mazare
- 200g de mazare congelata sau proaspata in sezon
- 100g nuci pecan
- un manunchi de spanac proaspat
- 30ml apa
- 30ml ulei de masline
- 70g parmezan ras fin
- 10-15 frunze de busoioc proaspat
- un catel de ustroi
- piper alb, sare

muschiulet de porc sous vide cu pesto de mazare

pentru muschiuletul de porc
-  amesteca toate condimetele cu uleiul de masline. maseaaza muschiuletul de porc cu acest amestec.
- videaza muschiuletul intr-o punga  sau pune-l intr-o punga cu fermuar. incearca sa scoti cat mai mult aer din punga. 
- seteaza baia de apa la 60 de grace celsius si lasa muschiuletul de porc pentru minim 3 ore. daca sta mai mult, nu se intampla absolut nimic. la 60 de grade, toate bacteriile sunt distruse, iar canea de porc e sigura de mancat. 
- scoat-l din punga, lasa-l sa se zvante sau tamponeaza-l cu un servet de hartie. 
- incinge gratarul la maxim
- pune muschiuletul pe gratar si unge-l temeinic cu sosul de bourbon
- ia-l de pe gratar dupa ce a facut urme frumoase pe ambele parti


pentru sosul cu bourbon
- pune bourbonul intr-o tigaie si adauga zaharul brun. topeste zaharul la foc  mic.
- adauga sosul de rosii, condimentele, usturoiul
- scade sosul pana devine ca un ketchup mai gros

pentru pesto de mazare
- pune pe rand toate ingredientele intr-un robot de bucatarie.
- amesteca energic
- regleaza consistenta cu apa sau ulei. potriveste de sare.

Hadar Chalet - comfortable luxury

$
0
0



chalet– casa de vacanta imbracata in lemn construita in zone montane, pentru a inlesni skiatul si hiking-ul prin padure.


daca picuri la asta un strop de design de interior si niste super mancare romaneasca with a twist obti un Hadar Chalet. adauga 10 bolggeri de haleu si un maestru de ceremonii precum si jumatatile lor mai bune si vei avea cel mai foodie weekend din primavara asta. eu asa am facut. 



bag cateva poze pe aici ca sa ridici si tu sprancenele si sa zici uite ma ca eczicsta si la noi in tara asa ceva. 



baie mea cu floare la oglinda


the living room. ma rog, arunca un ochi pe site-ul lor sau pe pagina de facebook ca sa vezi poze mai misto decat cele ciordite de mine ale mele. 


parerea mea e ca in cazul de fata pozele nu fac dreptate cabanei si ca in realitate arata mult mai bine. 


ce poti face la Hadar? daca ploua si e frig si urat afara, poti sa joci ping pong sau biliard sau ceva jocuri pe tv. daca-ti place in natura poti sa faci hiking - cum am facut si noi cu un super ghid, multumim Sebi.


sau jogging, tenis de camp, badminton, fotbal, inot, baschet - nu glumesc, pe domeniu exista terenuri pentru toate astea. 
daca te-ai saturat de sport ai putea sa te duci sa vezi barajul de la Siriu, sa vizitezi zimbraria de la Vama Buzaului pe care poti sa o legi cu Cascada Urlatoarele. mai departe spre Brasov poti sa vizitezi Cetatea Prejmer. spre Buzau ai Vulcanii Noroiosi si Manastirea Ciolanu. 


noi n-am facut nimic din toate astea pentru ca am fost ocupati cu mancatul. 48 de ore am mancat in continuu in mod eroic. ar fi putut gazdele sa ne construiasca un mausoleu ceva pe care sa scrie: "aici zac, cu matzu' plin, 11 bloggeri-eroi care si-au pus in cap sa termine ce le-am dat noi de mancare si de baut" si sa-l aseze langa mausoleul ostasului erou de la intrare din Gura Siriului. n-au facut-o, dar mai au timp. 

din capul locului tre sa va zic ca filozofia hadarenilor e sa-ti dea sa mananci cat mai local si mai natural posibil asa ca sa nu te mire daca pastravul are carnea ferma si gustoasa pentru ca e adus din pastravaria proprie; ghebele-s din padurea dimprejur, de acolo de unde vine si siropul de brad  sau murele si zmeura. din productie proprie poti sa te mai infrupti cu niste porc de mangalitza sau legume proaspete de la o ferma din apropriere. branzeturi unguresti de peste deal din Covasna cu si fara iute, sau ceva  vanat daca ai noroc. 


pastrav la gratar cu legume si mamliga
salata de ghebe murate cu muuuuuuult usturoi
ghebe trase la tigaie cu spanac proaspat si cocotzate pe-o bucata de  mamaliga prajita. 


supa-ca-la-mama-acasa cu taitei de casa si gaina


placinta de carne de vitel cu smanatana de casa


terrina invelita in bacon cu gem de zmeura pe pat de rucola


caprioara macerata in vin si condimente cu cartofi natur
inghetata de fructe rosii & cosulet cald de brownie

daca crezi ca am terminat cu mancarea, ei bine te inseli amarnic. pentru ca cel mai misto breakfast romanesc l-am gasit tot aici. 

 
branzeturi si cascavaluri unguresti cu sau fara iute


tarte de casa cu pui sau cu spanac
 

zacusca iute si zacusca cu ghebe

porcarii de mangalita incredibil de bune - si de iuti! unele
 
paine de casa 
  
gemuri de fructe de padure


friganele!! cu sau fara gem

clatite cu sau fara gem/sirop de muguri de brad  


pfiu am obosit numai sa-mi aduc aminte de toate si tot simt ca mi-a scapat cate ceva. a da, vinul, caci nu se poate sa dovedesti atat amar de bunatatiuri fara un pahar de vin alaturi. si-au fost multe pahare caci e o regula la noi la food bloggeri ca la 2 linguri de mancare tre' sa iei o gura de vin si sa ceri o portie de cartofi prajiti :)) 
budureasca a asigurat fundalul vinos pe tot parcusrul weekendului, totul culminand cu o degustarea de gala de sambata seara unde am bifat pe rand: un fume agreabil, un  shiraz piscacios, un cupaj rosu amabil intitulat noble 5 precum si o eroare placuta - cabernet sauvignon vinificat in dulce!



n-a fost totul numai lapte si miere caci dupa ce ne-au momit cu clatite si gem gazdele ne-au dezbinat in doua tabere si ne-au pus sa concepem cate un meniu care sa li se potriveasca manusa plecand de la doua imputuri: romanesc si ingrediente locale. 

echiba B in care au activat cu aplomb Ana, Catalina, Lavinia, Manafu si subsemnatul a dat de pamant cu echipa A formata din Mazi, Oana, Anca, Ana, Florin cu super meniul romanesc intitulat Planul B. 

intre o masa de biliard si una de tenis am stilizat si rafinat bucataria romaneasca vreme de doua ceasuri. printre zeci de feluri de mancare puse pe panou mi-amintesc doar cateva: salata acrisoara de frunze tinere de fag, ghebe infuzate cu reductie de leustean, gel de fructe de padure sferificate pe inghetata de maduva cu patrunjel si usturoi, pastrav suos-vide afumat in scoarta de pin galben, muschiulet de mangalitza slow-cooked 72 de ore asezonat cu praf de hribi, nasturel de padure si pesto de ghinda cu leurda salbatica. puteti sa mai cititi cateva feluri la fel de inovative si la Ana pe blog

ma rog, la final am schimbat macazul ca ne era frica ca o sa ne omoare in somn tanti Petruta de la bucatarie si am compus asta: 


Meniu Plan B

Aperitive:
  • Maduvă cu usturoi copt şi pâine prăjită
  • Sufleu cu brânză de burduf
  • Straturi de ardei copţi, caş la grătar şi mămăligă prăjită
  • Telemea de capră cu roşii şi seminţe de floarea soarelui crocante, la cuptor
  • Icre de păstrăv cu turtiţe coapte

Supe / Ciorbe:
  • Ciorbă de potroace cu tacâmuri şi măruntaie de pasăre cu tăiţei de casă şi leuştean
  • Ciorbă de miel cu smântână şi tarhon
  • Supă cremă de ghebe cu telemea veche de oaie
  • (În sezon) Supă cremă de leurdă
  • (În sezon) Ciorbă de lobodă cu costiţă afumată de mangaliţa

Feluri principale:
  • Muschiuleţ de mangalita cu pastai de fasole galbenă trasă la tigaie cu muuuult usturoi
  • Pui cu smântână şi hribi de pădure
  • Păstrăv la grătar afumat cu brad cu sos de muştar şi miere
  • Pastramă de berbecuţ cu murături (conopida, pepene, varză rosie, gutui şi gogonele) şi pâine

Deserturi:
  • Plăcintă cu brânză şi legume de sezon
  • Brânzoaice prăjite cu sos de afine
  • Cremă de zahăr ars cu sirop de muguri de brad
  • Sorbet de zmeură, mure şi rubarbă
  • Placintă de dovleac cu nuci şi scortisoara
  • Chisăliţă de rubarbă cu zmeură şi îngheţată de soc

Băuturi:
  • Socată
  • Ceai rece cu flori de salcâm


la asa meniu era si greu sa nu castigam, nu-i asa? promisiunea gazdelor noastre, carora le multumesc si pe aceasta cale, e ca in curand veti vedea parte din meniul de mai sus in meniul lor permanent. cat de tare e asta? sa compunem meniul care ne place si apoi sa mergem sa-l mancam facut de cabana noastra favorita :D over and out. 


rata la cuptor umpluta cu broccoli

$
0
0



daca ar fi dupa mine cred ca numai asa as manca rata. dezosata, facuta la cuptor pana pielea devine crocanta iar carnea frageda si zemoasa. unde mai pui ca facuta asa, pasaroiul are si un aspect fesitv cu care poti sa-ti surprinzi placut prietenii la masa. 

odata dezosata, rata poate fi umpluta fie cu un amestec de carne tocata (a la Julia Child) fie cu ceva carbohidrati care sa beneficieze din plin de grasimea de rata. umplutura ideala o consider a fi cea cu piure cu trufe pe care deja v-am prezentat-o. 



de data asta am umplut-o cu broccoli, pentru a incerca si alte combinatii. broccoli ramane crocant si e o garnitura sanatoasa pentru rata noastra insa nu ajunge la perfectiunea cartofului care se inobileaza cu grasimea de rata intr-un mod absolut dumnezeiesc.




alaturi de rata am pus un sauvignon blanc bine racit si foarte sec, Leat 6500 de la M1 Crama Atelier, care s-a dovedit un aliat de nadejde in lupta cu grasimea de rata.

desi pare o treaba de un nivel avansat in bucatarie, de fapt e o treaba destul de usoara care necesita doar putina atentie si indemanare. toarna cu indemanare un pahar de vin alb, bea-l cu atentie, alege-ti un cutit mic si ascutit si treci la ciopartit rata. daca nu-ti iese, mai pune-ti un pahar de vin, si mai incearca inca odata. si uite asa capeti experienta si indemanare. hai noroc si pofta buna.

rata la cuptor umpluta cu broccoli
Ingrediente:
pentru 4-6 portii. timp de preparare: 1 ora si jumatate, plus timpul de pregatire al ratei.
- 1 rata intreaga (aproximativ 2,5 kg), fara gat si gheare
- 1 broccoli
- 1 capatana de usturoi
- zeama de la o jumatate de lamaie
- cateva linguri de ulei de masline
- cateva crengute de rozmarin si cimbru
- sare, piper
- jumatate de pahar de vin alb sec

Metoda:
1. parleste si jumuleste de eventualul puf necuratat (cu un arzator pentru crème brulée).
2. aseaza pasarea cu pieptul in sus si taie de o parte si de alta a osului pieptului, dezvelind cutia toracica. curata cu grija de jur imprejur coastelor, apoi taie legaturile cu aripile si picioarele cu un cutit sau cu o foarfeca. scoate cutia toracica. curata cu un cutit mic osul soldului de legaturile cu muschii, apoi „intoarce pe dos” pulpa, tragand de osul soldului. curata si partea de jos a femurului. se repeta operatia si pentru partea de la genunchi inspre glezna. foloseste aceeasi metoda pentru aripi.
3. fa o marinada din usturoiul tocat, uleiul de masline, zeama de lamaie, cimbru, rozmarin, sare piper si vinul alb. lasa rata la marinat macar o jumatate de ora.
4. incinge cuptorul la 180°C. taie broccoli in florete si umple rata cu el. poti fie sa legi rata de jur imprejur cum am facut eu, fie sa o cosi cu ata de macelarie. pune rata intr-o tava adanca si da-o la cuptor.
5. lasa rata la cuptor cca 50 de minute, apoi creste temperatura la 210 grade pentru a-i face pielea cat mai crocanta. partea de jos care sta in grasime nu va deveni niciodata crocanta. daca vrei sa o faci crocanta de jur imprejur atunci trebuie sa pui rata inca de la inceput pe gratrul de la cuptor iar tava sa o pui sub gratar ca sa se scurga toata grasimea in ea.

bloggers weekend away in Istanbul - 1

$
0
0





istanbul. 

18 milioane de locuitori care freamata fara oprire din zi si pana-n noapte. un oras cat o tara. un amestec ciudat si intrigant de antichitate si modern, o fosta capitala de imperiu care uneste asia si europa deasupra bosforului. un oras cu un trafic infernal care pare ca nu doarme niciodata. un amestec picant de vest cu est, de adidasi cu leduri si papuci, de tricouri cu nirvana si burka, de malluri incredibil de luxoase si de strazi dosnice cu sute de pisici si lustrangii care-si asteapta clientii. 






mostenirea giganticului imperiului da piept cu puterea internetului si naste o bucatarie pe alocuri traditionala, pe alocuri moderna, pe alocuri neasteptata dar intotdeauna savuroasa. 



am incercat in 5 zile sa parcurgem cat mai multe feluri de mancare din bucataria turceasca si rareori am mancat de doua ori aceleasi lucruri. va marturisesc ca n-a fost deloc usor. am avut tot timpul senzatia de plin si numai curiozitatea m-a facut sa gust si din felul urmator. 

parteneri in aventuroasa expeditie au fost ca deobicei prietenii de la foodie family si mai nou venita in organizatie celor-care calatoresc-ca-sa-manance, andra aka menta&rozmarin.  mi-am dat seama ca am ingrozit-o pe saraca fata cand la o ora dupa un breakfast copios ne-am pus pe gps-uri sa cautam unde-i carciuma in care mancam de pranz. andra, fii barbata :)) 

pentru prima data de cand alergam dupa mancare prin lume am facut un food tour cu un expert local si slava lui alah, bine a mai fost. va recomand cu drag istanbul on food si mai cu seama pe prietenul korhan un fel de biblie coran ambulant in ceea ce priveste mancarea. 



de la el am invatat ca la micul dejun turcul are preferinte clare: covrig cu ceai, menemen - omletele din craticoarele de mai jos, masline, branza de oaie,vaca si capra, pastirma - un fel de pastrama de vita, pasta de 95% alune - de langa masline, pasta de alune cu lapte - chiar langa celalata pasta  si  kaymak cu miere - caserola din dreapta sus. insa niciodata toate la un loc asa cum le-am mancat noi :)) 






da, toate astea sunt pe un ziar pentru ca micul dejun l-am cumparat de la tarabele din spice bazar si l-am mancat la o ceainarie de langa new mosque  la un fel de masuta piticilor. gazdele s-au bucurat sa ne primeasca si-au suplimentat cu omletele-menemen. una dintre ele cu carnati picanti iar cealalta cu celebra pasta turceasca de ardei iuti. 


de departe kaymakul cu miere merita un compendiu intreg. e atat de bun incat as putea manca numai asta pana la sfarsitul lumii. bineinteles cu un covrig cald. dupa cum bine iti imaginezi kaymakul se face prin adunatul caimacului din laptele fiert. seamana oarecum cu mascarpone insa bloggeri au jurat cu mana pe linguritza ca varianta turceasca e mai light si nu-ti lasa gustul ala de unt/grasime pe cerul gurii ca in cazul lui mascarpone. 

pasta de alune e un fel de nutella dar fara cacao. se gaseste la piata in doua variante: 95% alune si e mai grunjoasa cu bucatele mari de alune si varianta fina care are pe langa alune si lapte si zahar si care seamna pefect la consistenta cu nutella (minus cacaoa). apropo stiai ca turcia e responsabila pentru  75% din productia mondiala de alune? 

branza mixta de vaca cu oaie seaman oarecum cu cea de pe la noi iar cea mai sarata de capra as fi crezut-o oricand din dobrogea. 

nu pot sa trec de mic dejun fara sa vorbesc un pic de pasta de ardei - mormanele cu aspect de magiun din poza de mai jos. 


poate fi Acı biber salçası  si atunci e facuta din ardei iuti de culoare rosie sau Tatlı biber salçası si atunci e facuta din ardei gras (rosu). indiferent daca e varianta iute sau nu metoda de productie e aceeiasi: se scot semintele si cotorul, se dau cu sare si se lasa la uscat la soare timp de cateva zile sau pana la o saptamana in functie de cat de tare e soarele. 

conform lui corhan, orice mancare gatita acasa incepe aproape intotdeauna cu legume calite la care se adauga o lingura de pasta de ardei. gustul e dulce-afumat si seamana oarecum cu varianta spaniola de boia afumata. gustul de iute apare progresiv si incepe sa creasca fara sa fie coplesitor. dealtfel orice am mancat iute in turcia nu este picant sa nu poti sa-l tii in gura ci din contra incepe foarte usor picant si creste pe masura ce mananci mai mult. variantele de ardei iute turcesc par mult mai pe gustul meu decat variantele lui asiatice care-ti paralizeaza limba de la primul dumicat. 

ah, numai pot. am plecat sa mananc un urfa kebab. revin mai tarziu cu restul povestirii.



muhammara

$
0
0


partea cea mai frumosa atunci cand calatoresti e ca descoperi chestii de care nici nu banuiai ca exista sau de care auzisei insa mancasei niste variante care nu faceau cinste preapratului cu pricina. bunaoara muhammara care este o pasta de ardei copti imbogatita cu nuca, pesmet, ardei iuti si condimente. 

de intalnit m-am mai intalnit eu cu muhammara asta insa am trait tot timpul cu impresia ca e un fel de bulion cu nuci, cam searbad si fara niciun haz. ei bine, istanbulul avea sa-mi schimbe drastic pareerea despre aceasta minunatie de dip pe care il asemui ca importanta cu prezenta unui alioli la o masa iberica. 

practic muhammara se aduce la masa ca sa insoteasca un kebab, o bucata de carne insa cel mai des este mancat cu pita calda si intotdeauna trebuie suplimentat cu mult inainte sa se ajunga la carne. gustul e usor dulce, usor afumat de la ardeii copti iar pe masura ce mananci apare o usoara iuteala placuta care te face sa mai iei un dumicat. nuca contribuie si ea la plinatatea gustului si la senzatia de dependenta. 

retete sunt zeci insa eu am mers aproape la sigur pentru ca am incercat reteta unei bloggerite rusoaice, stabilita de multi ani in istanbul care are a sa retetea de la mama-soacra - turcoaica get-beget. mai mult decat atat bloggerita noastra de la delicious istanbul a testat reteta de zeci de ori in restaurantul pe care ea insasi l-a deschis. va invit sa-i cititi blogul daca vreti tips and tricks despre istanbul. eu asa am facut si am gasit numai sfaturi foarte bune. 

ca sa nu mai lungim povestea va sfatuiesc sa luati niste paine buna, un pahar de vin alb sec bine racit si sa-i dati drumul la treaba. pofta buna. 



muhammara
ingrediente: 
  • 1 kg de ardei capia 
  • 60 g pesmet(paine uscata data la robot) - sau mai mult daca vreti pasta mai groasa
  • 100 g nuci maruntite la robot
  • 40 g pasta iute de ardei - vezi aici despre ce este vorba
  • 25 g pasta de tomate/bulion gros
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1/2 lingura de concentrat (melasa) de rodii
  • 1 catel de usturoi
  • 1/4 lingura din fiecare: menta uscata, cumin, coriandru macinat
  • 1/2 lingurita de sare fina de mare
metoda de preparare:
  • coace ardeii la cuptor sub broiler timp de 25 de minute la 250 grade
  • curata-i de pielta, cotoare si seminte
  • pune ardeii intr-un robot impreuna cu toate ingredientele de mai sus
  • amesteca temeinic pana devine o pasta fina
  • potriveste de sare 

despre spritz sau raspuns pentru george

$
0
0
spritz in Bologna, capitala gastronomica a zonei Emilia-Romagna



george scrie despre vin demult. il citesc des, ii apreciez parerile. ne cunoastem,  combatem cu si despre vin de cate ori ne intalnim. as putea spune ca suntem amici. ca orice amici, azi avem pareri  diametral opuse asupra unui subiect: spritzul. si cum altfel sa le rezolvam mai bine decat tragand condeiele din teaca si trecand la atac :)

george, ne spune-n articolul lui pe care il puteti citi aicicum ca spritzul e o orbila mezalianta iar a pune apa-n vin e o blasfemie. exemplele lui curg, insirand pe atza motivele pentru care oamenii educati n-ar trebui sa se dedea la asa obiceiuri vulgare.

merge si mai adanc si atribuie existentei  acestui obicei barbar vinului prost si cu rest de zahar din perioada interbelica, perioada in care vulgul bea cu spor orice fel de vin – crud, prost, acru, sau sirop – cu apa minerala sau sifon ca sa-i ascunda defectele. mai apare o paralela usor deplasata cu sangria si asta pentru ca sangria nu-i spritz, e un cocktail. 

pentru a intari argumentatia, george ii vira in combinatie pe pastorel si pe i.c.teodorescu care combat cu aplomb obiceiul prost al taranului roman, al vulgului de-a pune apa-n vin.

in urma articolului, e clar ca buna ziua ca trebuie sa bei numai vin fara apa (si eventual numai sec) sau sa nu bei deloc cand e cald afara ca intinzi copita.  

ei bine vezi, pentru mine, generalizarile si incadrarile in niste tipare stabilite de unii, fie ei si scriitori celebri, betivi sau nu, imi pica prost la lingurica. de ce trebuie sa beau eu ce-mi spui tu? stii tu ce-mi place mie?

eu beau spritz pentru ca e bun si-mi place. in lisabona am baut cel mai bun spritz la o carciuma care il facea cu un dozator de bere, la milano il gasesti in orice pizzeria, la viena oamenii au prostul obicei de a bea spritz. la cannes sau la nisa gasesti spritz la orice taverna. In budapesta spritul e o institutie. in darmstadt de zilele orasului am baut un spritz extraordinar. la madrid intr-un august fierbinte am pupat cu evlavie paharul aburit de spritz. si in salonic e spritz dupa cum e de gasit si la zagreb sau la belgrad. si-am baut spritz cu prieteni, cu directori de fabrici, cu oenologi, cu somelieri, cu proprietari de podgorii, cu scriitori, cu regizori, cu actori, cu oameni din publicitate, cu tata sau cu tataia.  tot cu ei am baut si grangeuri, ornellaia, sassicaia, gaja, tignanello, pauillac rotschild si alte vinuri de peste 90 de puncte sau chiar de100 de puncte parker.

nu-mi pasa care sunt motivele pentru care se bea spritz acum 100 de ani si nici ce vinuri proaste dregeau ei cu sifon. azi ai o gramada de vinuri seci intre 20-35 de lei numai bune de spritz. nu, n-am sa fac niciodat spritz cu vinuri lucrate, cu vinuri scumpe insa nu o sa fac niciodata spritz cu vinuri proaste. tot timpul aleg un vin alb, sec, cu aciditate mare pe cat se poate. prefer un gruner veltliner, un riesling sau un sauvignon blanc. 

ca beau spritz din vinuri de 5-10 euro nu ma face sa apreciez mai putin un extraordinar shiraz australian de 700 de euro sau un super toscan de 500 de euro. fiecare vin are momentul lui. 

si daca bei spritz cand e cald nu e un soi de proto-alcoolism ci e un mod de a bea vin intr-o tara cu trei luni de caldura torida. si-apoi ca sa infierezi acest proto-alcoolism ar fi trebuit sa nu fi stat cu mine la masa pana la ore mici ale diminetii dand pe calea gatului jde pahare de vin :) 

stiu ca exista pasionati care declama sus si tare ca ei nu beau decat vin sec insa treaba asta ma lasa rece. nu esti cu nimic mai prejos daca apreciezi un ice wine bine facut la desert, un vin de porto invechit ca aperitiv, un pahar chihlimbariu de sauternes langa un foie gras, o cana de vin fiert iarna sau un spritz rece vara. fiecare tip de vin are momentul lui.

nu-mi place deloc, dar deloc,  retsina insa departe de mine sa le dau calificative si sa-i inregimentez in tagma “manelistilor” doar pentru ca nu-mi place mie ce beau ei.

ei bine taman asta acuza george in articolul lui si ma tem ca greseste.  nu ascultatul manelelor sau spritzul te face obtuz ci ideologia cum ca tu sau tagma din care faci parte detine adevarul absolut.

un profesor, probabil cel mai citit si mai cult om pe care l-am intalnit vreodata, obisnuia sa bea numai spritz de vara si oricat premier cru as bea eu in viata asta tot n-as putea sa-l incadrez in categoria "vulg", “popular” sau “non-valoare”.  pentru ca nu-mi permit. pentru ca gradul de cultura al societatii nu se masoara pe scara viciilor noastre.

gramma - vinul conversatiei

$
0
0

in compania unui grup eclectic am vizitat zilele trecute crama gramma din iasi. doua zile de veselie, voiosie, vinuri bune si conversatie spumoasa au legat prietenii ca doar na, asta-i rolul vinului. aventura de la gramma a strans laolalta bloggeri de vin - bogdandan , mihai , comercianti de vin - ionut, bloggeri de food - mazi,  oana si de fashion - laci, ioana, sandra  plus multi altii pe care spre rusinea mea n-am retinut cum ii cheama, in mare parte si datorita aligoteului de 2014. 


cocotata pe niste dealuri la o margine de iasi, micuta crama de numai 34 de hectare este o afacere de familie unde lucreaza deja doua generatii. mai veche decat afacerea este insasi via care pe alocuri depaseste 40 de ani. din discutiile cu pastorul viilor Iulian Teliban principalele soiuri sunt aligote, feteasca alba si feteasca regala. 

poza ciordita de la geta bocse


pe cat e de veche via, pe atat de noua este insa crama si cand spun crama ma refer la partea de vinificatie. nu va puteti inchipui amuzamentul meu si-al colegilor de breasla cand consultantul cramei, Catalin Zamfir - oenolog in cadrul universitatii locale, s-a lansat in explicatii intru lamurirea proceselor micropeliculare si a inflentei levurilor aspura mustului  precum si diferentierea suselor din areal fata de susele interantionale. 




imi muscam buza sa nu rad imaginandu-mi cum ar suna asta: 
" - domnisoara cu sandale romane si fustita imi puteti spune ce parere aveti: cand apar levurile apiculate si cand apar levurile eliptice". mda, eu si imaginatia mea bolnava. 

teama de levuri si fermentatii spontane a disparut usor usor pe masura ce degustarea de vinuri a inceput. si a inceput in mod inedit cu vinurile din tancuri, unele dintre ele deja conditionate altele inca nu. 



am degustat pe rand aligote 2014, feteasca regala 2014, cuve visan 2013 si rose 2014. aligote este soiul care reprezinta cel mai bine gramma si a devenit rapid si preferatul meu.

aligote 2014 are aciditate buna, e proaspat cu note de ierboase si tuse minerale. feteasca regala 2014 te intampina cu aceeasi aciditate ridicata de  mar verde dar aduce in plus note de fructe tropicale coapte si un nas mai floral. cuvee visan 2013 e un amestec de musturi de feteasca regala, alba si aligote care abunda intr-un amestec de note florale si fructe tropiacle. neasteptat de proaspat, poate si datorita alcoolului de 11.8%, are un finish mediu de drojdii si pere. rose 2014 e un vin tanar, mai putin expresiv insa proaspat si vioi. interesant in cazul lui  este faptul ca e facut din mai multe soiuri de struguri rosii in proportie absolut necunoscuta adica ceea ce specialistii numesc un field blend.

buna dispozitie a continuat si in drum spre hotelul bellaria gazda noastra pe perioada sederii in iasi  


insa a ajuns la punctul maxim la skin music lounge unde, v-ati prins, fetele fashioniste erau ca pestele in apa


iar bloggerii de vin si food fie reflectau la maceratia peliculara prin camera de hotel fie stateau stingheri printr-un colt de masa incercand sa separe aromele primare din paharul de aligote de fumul manos de tigara, motiv pentru care n-au putut fi surprinsi de fotografii de serviciu nicicum. 


vivo food  sunt  cei care au asigurat burgerul grupului vesel in prima seara 



 iar la castel  masa din cea de-a doua seara.


unde colectivul de oameni ai muncii au lansat si celebrele lampioane de iasi care au starnit teama oamenilor pasnici din chisnau. se zvoneste ca imediat dupa lampioanele au impanzit cerul televiziunea de stat din chisinau ar fi dezmintit stirea cum ca "ne ataca rusii".


poate ca cea mai neasteptata surpriza a fost - pentru mine - viziata la complexul din fata mallului palas. daca pe drum respingeam cu ardoare vizita la un mall: inca un mall! ce poa' sa fie acolo si n-am mai vazut. da-l incolo, mai bine vedem altceva; cand am ajuns la fata locului mi-am dat seama de ce tot insistau iesenii sa vedem locul cu pricina. 

marginit de o latura de palatul culturii si pe celelalte laturi de mall-ul propriu zis, parcul din mijloc mi-a adus aminte de versailles. 


salut cu mana pe chipiu arhitectul care a pus la un loc pajistea pentru copii, gradinile super intretinute, cafenelele, beraria germana, teatrul de vara, fantanile arteziene intr-o armonie extraordinara. rar m-am simitit atat de bine intr-un spatiu public. chapeau!








#vinlaiasi este un eveniment initiat de Gramma, cu sprijinul Hotel BellariaVivo FusionRestaurant Castel, Club Skin si Vinescu.ro


caracatita sous vide cu piure de usturoi si vinaigrette de miso-balsamico

$
0
0



taste of roma e cel mai cool eveniment gastronomic organizat in capitala italiei cu sprijinul prietenilor de laelectrolux care fac ce fac si organizeaza numai chestii dintr-astea misto la care viseaza toata blogosfera culinara. chefi celebri, cursuri de gatit, degustari, produse locale, demonstratii de gatit,  ce mai, vis-paradis pentru orice aficionado mancacios.




cand electrolux m-a anuntat ca trimit 4 bloggeri la taste of roma daca castiga competitia #romacuelectrolux mi-am suflecat manecile, am ascutit cutitele si-am confirmat pe loc participarea. asta a fost partea usoara.

partea grea urma sa vina: ce sa aleg sa gatesc ca sa impresionez cheful meu italian favorit. primele trei zile mi-am imaginat tot felul de chestii, mi-au defilat prin fata ochilor zeci de farfurii. in a patra zi  am avut un cosmar: se facea ca eram intr-o bucatarie super utilata care avea cea mai mare si mai aprovizionata camara si eu trebuia sa gatesc ceva pentru gordon si bastianich. in mod ciudat graham lipsea. cand timpul a expirat eu eram inca in camara nestiind ce sa gatesc. cand m-am trezit stiam ce vreau sa gatesc … eram convins, eram super incantat ca o sa fac… ce o sa fac?! la naiba, uitasem!! deabia atunci m-am trezit. asa era cosmarul, visasem ca m-am trezit….

mda, nu stiu sa va zic cum, dar la un moment dat mi s-a insurubat in cap o carcatita gatita sous vide de eric ripert la restaurantul sau le bernardin din new york. poate ca de la piureul de usturoi pe care tot timpul am vrut sa-l incerc insa n-am apucat.



caracatita gatita bine poate fi minunata insa o simpla greseala o transforma intr-o chestie elastica si greu de mestecat. sosu vide-ul e o tehnica relativ noua care te ajuta sa treci elegant de stransul din fund si sa ai de fiecare data acelasi rezultat minunat: o caracatita care se topeste in gura. de-aici poti sa te joci cu ea si sa-i faci cam orice. sa o perpelesti pe gratar, sa o frigi pe o plita incinsa cu niste ulei si paprika afumata sau sa o tragi rapid la tigaie cu niste oregano si usturoi.

smecheria retetei lu ripert e ca face blancharea caracatitei intr-o supa, care pe langa clasicele ceapa, morcovi, apio, piper, dafin arunca in combinatie pe infamul chorizo care e gust pereche pentru caracatita. ei bine cu supa asta sta saraca caracatita  vreme de 4 ore pana se inmoaie de tot, de poti sa o tai cu furculitza.

piureul de usturoi desi pare o chestie cu care sa sperii strigoii din cimitir, sa stii ca nu-i deloc asa.  il blanchezi de 3 ori in 3 ape, dupa care-l fierbi in lapte. Facut asa, piureul e fin si cu o aroma subtila de usturoi. feliile de pere adauga o nota crocanta de prospetime si contrablanseaza frumos gustul piureului.

pentru ca minunata caracatita sa nu se plictiseasca singura, la final am chemat prietenii de la foodie family sa se joace cu ea. Din punctul lor de vedere farfuria cica ar fi fost minunata si sigur as fi impresionat pe orisicine ar fi gustat-o. Electrolux, predau legatura J




caracatita sous vide cu piure de usturoi si vinaigrette de miso-balsamico

ingrediente:
pentru 7-8 persoane. timp de preparare: 5 ore



pentru caracatita sous-vide
- o caracatita de 1.5 kg
- 1 morcov taiat mare
- 1 ceapa mare rosie
- 1 bat de telina
- cateva boabe de piper negru, sare
- cotoarele de la un manunchi de patrunjel, 
- oregano proaspat
- cimbru proaspat
- 10-12 felii de chorizo
- un praf de chilli, cateva foi de dafin
- o lingura de otet
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 3 linguri de ulei de masline
- 1 lingura de paprica afumata





pentru piureul de usturoi
- 8 capatani de usturoi
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 cana de lapte
- 2 fileuri de ansoa
- piper alb

pentru vinaigrette de miso-balsamico
- 3 linguri de miso alb
- 1 lingura de aceto balsamico
- 1 lingura de sos de soia
- 1 lingura de ulei de masline
- putin piper proaspat macinat

pentru plating
- 2 pere 
- cateva frunze de telina 

metoda de preparare:

pentru carcatita: 
- intr-o oala cu apa care clocoteste adauga ceapa, morcovul, telina, betele de la patrunjel, foile de dafin, piperul, chilli, oregano, cimbru, zeama de lamaie, putina sare si chorizo. 
- fierbe timp de 15 minute. adauga otetul. 




- scufunda caracatita de 2-3 ori in apa clocotita cat sa-i faci parul cret



- blancheaza cracatita timp de 1 minut. scoate-o si fa-i o baie cu gheata
- pune tentaculele de caracatita in pungi zip-lock impreuna cu cateva polonice din supa de mai sus(pe care trebuie sa o racesti), seteaza aparatul la 82.5 grade si las-o acolo timp de 4 ore. 


- dupa 4 ore, scoate tentaculele de caracatita si unge-le cu ulei, zeama de lamaie, sare si paprica afumata si da-le la gratar 2-3 minute. 

pentru piureul de usturoi
- in apa care colocoteste arunca cateii de usturoi curatati. blancheaza-i doua minute. arunca apa. repeta operatiunea de 3 ori
- acopera usturoiul cu lapte si lasa-l sa fiarba la foc mic pana cand cateii se pot sfarma usor cu furculita
- intr-un mixer de bucatarie amesteca cateii de usturoi scursi de lapte cu ansoa si uleiul de masline. mixeaza pana devine foarte cremos. 

pentru vinaigrette de miso-balsamic
- amesteca pasta de miso cu aceto balsamico, soia si uleiul de masline. asezoneaza cu piper proaspat macinat

pentru plating: 
- pe o farfurie alba pensuleaza vinaigretta
- aseaza doua linguri de piure de usturoi peste care pune caracatita
- taie cateva felii de pere si aranjeaza-le pe farfurie impreuna cu frunzele de telina. 

pofta buna. 




Maille Gourmet Dinner

$
0
0



cu maille eram prieten demult, de cand le foloseam mustarul cu miere. apoi am intrat intr-un boutique maille la londra - care arata incredibil de bine -  si-am aflat ca au peste 50 de variante de mustaruri si oteturi. daca nu stiai, au o varianta de mustar cu trufe. 

am inteles insa cat de versatil poate fi mustarul numai dupa ce saptamana trecuta am participat la "Maille Gourmet Dinner"  un eveniment ce a avut loc sub auspiciile lui Joseph Hadad la cochetul sau restaurant Jospeh. 

intrigat de promisiunea meniului cu mustar dar si de semnatura chefului din mana caruia inca nu gustasem nimic am confirmat pe loc invitatia Maille. reprezentantii food masonilor am fost eu si cu Monica



la evenimentul restrans au luat parte personalitati din diferite domenii mai mult sau mai putin publice. printre colegii de masa mai apropiati cu care am purtat conversatii enumar pe Camelia Sucu, Amalia Enache, Dana Savuica, Aylin Cadir,  Andrei Isac, Adriana Popescu.


dezlegarea la limba si buna dispozitie a fost asigurata de cateva pahare startegice de moet&chandon


si numaidecat am sarit parleazul discutiei de la las fierbinti tocmai la plantatiile de ardei ca apoi sa o viram inspre materchef pentru ca numai dupa aia sa o luam pe aratura spre.... dar mai bine sa revenim la oile noastre sau mai bine zis la tartar de ton cu sorbet de mustar - primul fel al serii. 


cu ce? da ai auzit bine cu sorbet de mustar. m-am cam strambat si eu la auzul combinatiei insa marturisesc ca simpaticul chef Joseph a pus laolalta mai multa maiestrie si niscaiva ingrediente cat sa ma lase cu gura cascata si cu promisiunea de a mai reveni la restaurantul dumnealui sa-i incerc meniul zilnic. 

sorbetul in sine a fost cu adevarat o descoperire si se potrivea cum nu se poate mai bine cu tartarul de ton pe pat de avocado, excelent executat. ca sa intelegi unde a dus gradul de complexitate iti spun doar ca motzul negru de pe farfurie este ceapa caramaelizata timp de patru ore amestecata cu cenusa de vinete - coaja aia carbonizata de la vinetele coapte. complicat zic,  nu? 


a urmat john dorry cu spanac, mousse de sofran, icre de somon si trufe negre. nimic simplu nici aici, asa-i? mustarul a fost inca odata bine integrat in sosul cu sofran astfel ca sosul a fost gustos si nu a parut un sos chinuit care sa ascunda si niscaiva mustar. inca cateva puncte pentru chef Joseph caruia i-as scade insa un punct pentru ridichea galbena care era nesarata si cu o textura usor nepotrivita pentru finetea generala a preparatului. deh, ce sa fac defect profesional :) 
defect care apare si se acutizeaza cu cat vizitezi restaurante din ce in ce mai bune si mai pretentioase. nu mai devreme de doua saptamani am facut praf meniul de la Jamie Italian din Londra si am carcotit indeajuns pe marginea meniului de la Dinner by Heston dar asta o sa va povestesc in episodul urmator. 


revenim iar la un nivel cat se poate de inalt cu  piept de rata, mere caramelizate, piure cu busuioc si sos porto cu tonka. pieptul de rata a fost foarte bine gatit iar combinatia a fost armonioasa. 

daca nu stii ce-i tonka nu te impacienta nici eu nu am stiut pana in seara aia. 
boabele de tonka seamana cu boabele de cacao ca aspect insa se pare ca au o aroma de vanilie, caramel combinat cu migdale si scortisoara. pe cat e de buna si de cautata aroma de tonka in toata lumea pe atat e de rara si pe alocuri interzisa :))
tonka contine courmarina - o aroma care consumata in cantitati mari (exagerat de mari as zice) provoaca anticoagularea sangelui. motiv pentru care FDA-ul american a interzis-o prin anii '50. odata cu explozia bucatarie avangardiste tonka a reintrat e sub pielea chefilor din intreaga lume iar aroma ei delicata se foloseste ca si in cazul trufeleor: dintr-o boaba de tonka poti sa aromezi 30 de farfurii. prin 2006 celebrul restaurant Alinea a fost vizitat de FDA pentru ca chef Grant Achatz a indraznit sa foloseasca niscaiva tonka prin farfuriile sale :))) 



desertul a fost signature dish Joseph Hadad: chocolate bar - financier cu cirese amarena, alune, migdale, crumble de dovleac si inghetata beurre noisette. din nou la inaltime! multumit pe deplin de experienta Maille Gourmet Dinner pe drum spre casa am tras doua concluzii: mustarul Maille poate fi extrem de versatil si trebuie sa vizitam cat de curand restaurant Joseph.

cum alegi un vin

$
0
0



Eşti în faţa raftului de vin într-un hypermarket şi ai în faţă sute de opţiuni. Cum alegi vinul potrivit pentru tine?

Se zice că n-ai cum să cunoşti un vin dacă nu-l guşti. Dar, când ai de ales între peste 8.000 de tipuri de vin, poate că e mai eficient să te informezi înainte de a cumpăra.

Găseşti pe internet reviste specializate, magazine online de vinuri, site-uri ale unor specialişti sau bloguri ale unor entuziaşti mai mult sau mai puţin pricepuţi. Unii dau puncte (pe o scară de la 1 la 100, de exemplu) sau pahare/stele (între 1 şi 5), în timp ce alţii doar îţi spun părerea lor. Oricum ar fi, poţi să-ţi faci o idee despre vinul pe care-l vrei doar căutând pe internet.

Dacă totuşi ai ajuns în faţa raftului fără niciun indiciu despre ce anume vrei să cumperi, fii atent la câteva detalii.

De ce să te fereşti

         Exclude în primă fază sticlele mari, cutiile de vin tip bag-in-box, cutiile de carton sau alte ambalaje inovative. Vei avea timp să explorezi şi alte categorii după ce te specializezi puţin.
         Stabileşte-ţi un preţ peste care, în primă fază, să nu treci. Un vin scump nu-ţI garantează neapărat calitatea. Preţul vinului se stabileşte mai degrabă în funcţie de raritatea lui sau de renumele producătorului. E foarte posibil să găseşti aceeaşi calitate la jumătate de preţ.
         Trebuie să ştii că nivelul de zahăr din vin (zaharurile din struguri) ascunde defecte. Un oenolog apreciază un producător de vin după măiestria cu care face vinurile seci. Asta nu înseamnă că vinurile dulci nu sunt bune, dar, la nivel mondial, cele mai vândute vinuri sunt cele seci. Ţine cont că vinurile dulci nu sunt „de cursă lungă”, ci sunt vinuri care se beau ca aperitiv sau ca desert.
         Fereşte-te de reducerile tip „acum la jumătate de preţ”. Cu siguranţă se referă la un vin care stă pe stoc de o grămadă de vreme şi are mari şanse să fie cu defecte.
         Fii atent la condiţiile de păstrare ale magazinului. Vinul este influenţat de expunerea la diferenţe de temperatură, la umiditate şi la exces de lumină. Condiţiile de păstrare, în majoritatea supermarketurilor, lasă de dorit. Vinul ţinut în soare, pe ciment, când afară sunt 60 de grade pe asfalt, este compromis. La fel şi cel ţinut afară când temperaturile sunt negative. Excesul de lumină din supermarket dăunează gustului, aşa că alege vinurile „proaspăt” aduse (care nu stau pe raft de un an).

Vechi sau nou?
         Mitul învechirii vinului este unul desuet. Specialiştii apreciază că 10% dintre vinuri câştigă ceva prin învechire pe o periodă de sub 10 ani şI numai 1% dintre vinuri câştigă ceva pe termen lung (peste 10 ani). Vinurile din categoria celor 10% nu se găsesc cu siguranţă în supermarket. Dacă vrei un vin scump, cumpără-l dintr-un magazin specializat.
         Doar vinurile roşii (şi câteva albe, mai degrabă din categoria celor dulci) câştigă ceva prin învechire, aşa că limitează-te la o sticlă veche de 3-5 ani la vinurile roşii.
         Cumpără vinuri albe proaspete. Dacă sunt sub 20 de lei, caută să fie din anul anterior. În 2011 ia vinuri din 2010 (maximum 2009). La nivelul acesta de preţ, cu cât vinul alb e mai vechi, cu atâ ai şansa să fie mai prost.
         Toamna cumpără „primul vin” – vinuri proaspete făcute din recolta anului curent. În Franţa se numesc Beaujolais nouveau, în Italia se numesc vino novello, în Spania, vino nuevo, în SUA, nouveau wine, iar în Cehia e cunoscut ca vinul St. Martin. Consumă aceste vinuri în primele luni, când au anumite calităţi. Peste un an, mai bine evită-le.

Tips & tricks

         Dop de plută sau capac de tablă? Nu te speria de capacul de tablă. „Lumea nouă” a vinului (Australia, Noua Zeelandă, Chile, Africa de Sud) a început să-l folosească la scară largă şi pentru vinurile bune şi foarte bune. De ce? Pentru că la scară mondială se apreciază că 7% din vinul anual are „defecte de dop”. La restaurant vei primi întotdeauna o sticlă nouă împreună cu scuzele producătorului, însă la hipermarket este paguba ta. Vinurile româneşti de calitate nu au dop de tablă încă, dar eu consider că producătorul care va folosi dop de tablă la vinuri scumpe va avea de câştigat.
         Începe-ţi experienţele cu vinurile româneşti de care ai auzit, despre care ai citit sau pe care le-ai gustat, pentru ca încet-încet să te extinzi şi spre alte zări. Studiile spun că 74% dintre consumatori cumpără numai două-trei vinuri. Experimentează mereu altele. Numai aşa îţi educi gusturile, numai aşa vei progresa.
         Alege vinul în funcţie de felul de mâncare la care vrei să-l serveşti. Vinurile cu aciditate mare sunt recomandate mâncărurilor mai săţioase, vinurile mai uşoare sunt recomandate mâncărurilor mai lejere. Găseşti pe net zeci de astfel de sfaturi de asociere.
         Dacă vrei să faci şpriţ, alege un vin alb sec (sau demisec). Nu te amăgi că-i o invenţie românească. E inventat de austrieci care-l numesc spriter. În Ungaria, de exemplu, se găseşte sub numele de froccs. Nu uita că există vinuri spumoase sau spumante pentru care nu e nevoie de apă minerală: în Italia ai prosecco, frizzante, în Portugalia găseşti vino verde, în Spania cava, în Germania, sekt.
         Sfaturile de mai sus nu te fac expert în vinuri, dar sunt un punct de plecare pentru alegerea unui vin bun.


articol publicat in GoodFood in 7 februarie 2012.  ohh, ce-am imbatranit. articolul e inca de actualitate. GoodFood se inchide luna aceasta. cel mai tare farewell party facem si noi GoodFood?

Bogota – fotbal, coca si restaurante cu stele Michelin. Ziua 1.

$
0
0
pentru foodie family

Iunie 2014.



Pasaroiul mare de tabla se ridica greu de pe pista din Frankfurt cu 500 de oameni in burta lui. Langa mine s-a nimerit taman Isabel Munoz, cocheta doamna de 58 de ani care traieste langa Rotterdam si vorbeste mult. Si copii sunt tot in Rotterdam. Are doi, un baiat si o fata, casatoriti amnadoi si cu copii mari, la facultate. Sunt plecati demult din Columbia, de aproape 40 de ani si acum se duce sa-si viziteze sora care nu a vrut sa plece si ea din Columbia si se ambitioneaza sa traiasca in nemiloasa si periculoasa Bogota. Cum doamna periculoasa?

Aiaiaiai, muy muy peligroso! Sa ai mare grija ca taximetristul te rapeste impreuna cu banditii, iti iau tot si-ti dau o pastila si razi, razi ca prostul si te duc la bancomat si tu le dai toti banii pe care poti sa-i scoti de la bancomat si razi de nu te poti opri. Si daca nu te rapeste taximetristul sa ai grija cand scoti bani de la bancomat, sa te uiti imprejur sa nu-ti puna vreunul cutitul la gat sa-ti ceara banii. Nu, nu te omoara dar te jefuieste. Si in bar sa ai mare grija sa nu-ti puna careva ceva in pahar ca adormi si harst te-ai lins de portofel, ceas si telefon.  Sa nu care cumva sa-ti lasi pasaportul si ipadul pe la hotel ca nu-l mai gasesti. Cameristele fura, managerii fura nimeni nu recunoaste nimic si ramai amanet prin Bogota.
Fi-miu a venit acum 5 ani in Bogota si s-a trezit dupa 2 zile intr-un parc, fara nimic la el si nu-si mai aducea aminte cum a ajuns acolo. Bogota es muy peligroso!

Cand avionul a aterizat in Bogota frica varata de  doamna Isabel Munoz mi se strecurase pe sub camasa ca un sarpe rece. L-am simtit pe spate la bancomat cand am scos numai 250.000 de pesos (vreo 300 de lei) ca nu cumva sa ma jefuiasca careva. In taxi am verificat din 10 in zece secunde google maps sa nu ma tarasca taximetristul in cine stie ce mahala perfida. Cand l-a sunat pe sofer nevasta-sa deja imi imiaginam cum pune la cale o rapire miseleasca cu scopul de a ma deposeda de bunurile lumesti. Ce zic io poate si de vreun organ. Si receptionista mi s-a parut suspecta mai ales ca vorbea ceva soptit in casaca cu dinte albastru. In camera mi-am pitit pasaportul in aerisirea de deasupra dulapului pentru ca seiful il poate deschide orice camerista. Sarpele Isabelei era acolo, rece sloi.

Seara ne intalnim cu – sa-i zicem - Miguel, playboy local, patron de 3 cluburi si 4 restaurante, omul care stie tot ce misca in Bogota. E recomandat prietenului meu de catre o prietena comuna din Miami. Ne cheama la restaurantul NN, unul din cele 4. Taximetristul ne lasa sec la numarul indicat, fara sa ne jefuiasca. Strada e intunecoasa, case, case, bloculet, magazinas cu obiecte de design, nema restaurant. In susul strazii nimeni, in jos nimeni. Uite la stanga, uite la dreapta, nimic. Suna-l pe Miguel. Miguel nu raspunde. Sarpele apare din nou si ne apuca de subtioara. Uber nu e, taxi nu stim sa chemam. Din magazin apare un badigard cu gat stejaresc si maxilar de king kong, semn indubitabil de hormoni de crestere.

Care-i treaba, ce cautam pe-acolo? Maretia ta, suntem turisti de soi, vrem mancare, vinisor bun,  nu suntem la furat. Cautam un anume restaurant NN si nu-l gasim.

Aici e, urmati-ma. Ne impinge prieteneste spre magazinasul cu bibelori, lustre si farfurii, Miss ElaNNia. La dracu, asta or vrea sa ne faca felul aici or e pe principiul turecesc daca ai intrat in magazin tre’ sa cumperi ceva. Vanzatoarea frumoasa e muiamabila, dar cui ii arde de amabilitati cu maxilarul lui king kong in spate. Vanzatoarea rabateaza tejgheaua si ne invita cu zambetul pe buze in camera din spate. Sarpele ma sugruma de gat, siroaie reci imi curg pe spate. Merg pe un holulet stramt plin de cutii de carton si blestem toti conquistadorii care-au descoperit Columbia in frunte cu Cristofor. Holul se termina cu o usa stramta. In spatele usii o scara circulara coboara , probabil spre cuibul sarpelui. Neonul fileaza, hitchcok. Scara se termina cu o usa la fel de stramta. Se aude galagie mare! In spatele meu sunt prietenii mei iar maxilarul inchide sirul.

Deschid usa si ma trezesc intr-o bucatarie mare, ultra luminata unde un chef tuciuriu urla la 4 sous-chefi, scunzi care dau foc, flambeaza, fumega pe urechi, arunca in aer, toaca cu satarele. Spectacol! Imi adun fata de pe jos si incerc sa-mi tin limba in gura. Nu inteleg unde dracu am nimerit si ce tre sa fac. Maxilarul ma impinge gentil intr-o parte si o ia jovial inainte printer tigai sfaraind spre o usa mare care ma arunca intr-un restaurant colonial-ilegalist cu accente de america anilor 30. Colo sa e un pian unde un negrunez local tine isonul celor 4 suflatori. Lumina palida a lumanarilor de pe fiecare masa e singura sursa de lumina si toti privesc cu incantare la uriasul acvariu care e bucataria ultraluminata unde se reproduc alert artistii-bucatari. Rochii de seara, pahare de cocktail, don juani locali pedanti cu batista la sacou. 


Osapatarul, uns tot cu briantina, ne conduce solemn la masa din mijloc, masa patronului. Miguel apare dupa primele pahare de sampanie trimise la masa. Saluta pe toata lumea, strange maini, se umple de ruj si de bezele. Ne saluta zgomotos de parca i-am fi prieteni din copilarie. Ma simt ca in The Untachables, parca am facut un salt in timp si in timpuri. Sunt vrajit, fascinat, uimit. Sarpele a pierit uite ca i-a ramas pielea pe pantofii fini ai domului de la masa de alaturi. 


Tuciuriul din bucatarie produce un fine dining de influenta frantuzeasco-italiana jos palaria. Meniul de vinuri e ticsit de rosii pline, franuzesti sau albe zvelte neozeelandeze. Perignon, moet, chandon, lanson, cliquot toata familia de scumpeturi e pe mese.

Miguel ne povesteste cum a ales el sa faca un hidden restaurant exact ca in perioada prohibitiei americane, cu intrarea printr-un shop care nu dezvaluie ce se afla in sapte. Idea mi se pare geniala, sampaniile de pe mese imi confirma. Al batran a lui Miguel e un fel de Spielberg local al telenovelelor in Columbia si, da l-a distribuit si pe el in cateva telenovela si filme insa nimic important - zice el. Deajuns insa sa stie si sa-l stie toata lumea buna din America Latina. Colo sa e demoazela de la jurnalul de stiri X, domnul cu palarie tine un teatru uite si domnisoara e un fost model iar doamna din spate e principalul actioanr de la firma Y – consortiu mare de energie.


Protipendada bogotana sta sa plece, e tarziu, aproape de miezul noptii. Miguel ne face semn sa mergem. Trebuie sa ajungem. Cum unde? La Kong. Aici merge toata lumea dupa cina. Kong e un funky fusion bar/restaurant care arata de intepenesti. Architectul cred ca era pe lsd combinat cu opium. Capete de buda stralucitoare, zeci de colivii tin prinse inauntru becuri care nu mai zboara, umbrele mari din tafta turcoaz delimiteaza barul.  Meniu chinezesc, subtire, usor, cu multe fructe de mare. Do’nsoare tinere imbrcate cu mult gust sorb din pare fistichii cocktailuri colorate. Media de varsat a scazut cu 10-15 ani fata de NN. Tinute simple dar elegante. Rochii dintr-o culoare, fara strasuri, fara posete gargantuesti si litere imprimate. Ei sunt in pantaloni drepti si camasa cu manecile suflecate. Ici si colo un sacou sport, un pullover pe umar. Fara barbi de tapinar de Arkansas. Nimic tipator, nimic burlesc. Opusul fratelliului bucurestean.


Se bea rom bun, nu se fumeaza. Da, in tara unde toti prietenii mei m-au avertizat sa am mare grija ca e periculoasa s-a interzis fumatul din 2008. De 8 ani. Gen.

Unde-i sarpele doamnei Isabel Munoz? Unde-s rapirile, unde-s pericolele? Unde-s drogurile, unde-s politisti corupti, unde-s fartatzii lui Escobar? Habar n-am. Nu stiu ce s-a intamplat in Columbia decand a plecat doamna Munoz in Amsterdam insa realitatea-i alta la doua dimineata cand plecam pe jos spre hotel.  

Strazile sunt  inca animate de tineri care ies din baruri. Se rade, se fac selfiuri. La fiecare intersectie cu vreun bulevard politia vegheaza discret din masini. Mitralierele din dotare par sa fie singurul semn ca n-a fost intotdeauna asa. Nu, nu fac bariere si controale inopinante soferilor ce ies din cluburi si restaurant. Nu pandesc. Nu stau la spaga. Vegheaza fara sa intervina.

Pana la hotel discutia-i aprinsa. Bai fratilor cine-s maimutele? Noi sau columbienii? Nu ne-am lamurit inca, dar ne-am prins de ce ziua poarta pantaloni scurti si seara cate un pulover grosut. E frig. Ziua ai si 25 dar pana seara mai raman vreo 10-12 grade. Pun capul jos pe perna ametit de lungul drum de la prejudecati la realitate sau de cele 12 ore de avion. Azi Bogota are acelasi crime index ca si Washington.  

Bogota - fotbal, coca resturante cu stele Michelin. Ziua 2.

$
0
0


Soarta și prietenii mei mai bogați sunt de vina pentru ca stau la un hotel fabulos de 5 stele. Trebuia sa înnoptez la un 4 stele mititel și drăgălaș însă concetățeni mei n-au fost mulțumiți de posibilitățile hotelașului și din trei clickuri și doua telefoane hop hop upgrade la ditamai  Casa Medina, monument istoric de pe Carrera Septima. Seamănă perfect cu Calea Victoriei doar ca e mai lunga, mai mare și mai frumoasa.  



Minunăția de hotel e construit de arhitectul Santiago Medina din resturile a doua mânăstiri San Augustin și Santo Domingo mă anunța nenicul mic, cu fata turtita, pomeți proeminenți și redingota de căpitan iberic care se recomanda drept majordomul meu personal. Mai redingota ce sa fac eu cu tine? Uitați aici coloanele de piatra, dincolo ușă capelanului – toate din mănăstiri. Podeaua este chiar podeaua originala pe care a mers însuși Gonzalez Jimenez de Quesada, întemeietorul Bogotei. Ii scap niscaiva peso in buzunarul redingotei in schimbul unui mic dejun tranquillo.



Fac cunoștința cu fructele americii de sud: cherimoya, grandilla, guanabana, guava, lulo , mamoncillo….. stați ca nu am terminaaaat, pitahaya,  guayaba, curuba, carambolo, maracuia, tomato de arbol, zapote, feijoa, papaia, badea. Pfuuu.  Am obosit,  însă cuplul de americani in pantaloni scurți, bocanci cu talpa grea și trei aparate foto de gat, nu. Caută pe net, click-click-click pozează tot, nimic nu e la voia întâmplării. Oh, my god have you seen this one? Am văzut coconita, de ce sa nu vad. Iau câteva folosind metoda locala de ales antantichitan-ieși-afara-dumneata cu regretul ca oricum stau prea puțin in Columbia și nu am timp sa le gust pe toate.
Preferata mea e lulo dar îmi place mult și sucul de feijoa. Mi se pare ca lulo are un gust de ananas combinat cu rubarba.

In așteptarea celebrei cafele columbiene navighez pe marile internetului pe urmele lui don Gonzalez.
Pare-se ca senor Gonzalez a plecat sa găsească El Dorado pe Rio Grande Magdalena însă a dat de tribul muisca care făcea turtoaie din sare. Nasul lui de explorator veros a mirosit câștigul sigur și baban și a pus bazele a ceea ce e azi Bogota lăsând restul exploratorilor sa-și frângă gatul prin meandrele mărețului fluviu Magdalena. Și rău nu i-a fost ca pe lângă sare s-a dovedit ca zona bogotana are-n pântece și jumătate din smaraldele întregului mapamond. Ptiu drace, asta da noroc.


De la don Gonzalez se trage, vezi bine, caroiajul de străzi care seamănă atât de mult cu Barcelona. Ai calle care se intersectează cu carrera  și care sunt brăzdate ici și colo de diagonalși transversal. Asta daca nu pui la socoteala cei 376 km de ciclorrutas care fac din Bogota unul din orașele cu cei mai mulți kilometri de pista de bicicleta din lume. Pam.  Deși are 7 milioane de bogotani in acte și vreo 4 in tranzitul zilnic, traficul e mai lejer ca in București.


Cafeaua mă lovește in moalele capului: zbang!. Tare, aromata îți trezește toate simțurile și te îmbie la drum. Americanii mei o găsesc prea amara și prea tare. Normal, doar nu o sa semene cu zemușoara de la starbacs cu care sunt învățați d’mnealor.


La drum plec și eu caci am, planuri mari azi. Tre sa sui in vârf la Monserrate, al mai înalt vârf din zona de unde vezi frumos tot orașul. La prânz am rezervare la varianta bogotana a celui mai bun restaurant din America de Sud: Astrid Y Gaston (Lima). Seara aparține lui Miguel care a pus la cale una noche maravillosa – ce doamne iartă-mă o însemna și asta.

Bogota este la 2642 de metri de nivelul marii in zona tropicala, recita redingota ieșita parca de nicăieri in spatele meu. Taxisenor? Por favor. Donde vas? La Monserrate. Aaa, Monserrate. Muy bien, muy bien. Monserrate e la 3152 metri fata de nivelul marii sa va luați o gecuța senor, sa nu va fie frig.

Telefericul de la Monserrate e de-o seama cu gara din Sinaia. La intrare poți sa: a) faci poze cu maimuța recte lama bătrâna in cazul nostru, b) sa bei un minunat suc de fructe tropicale de la azteci cu tarabe și storcătoare nespălate din epoca precolumbiana sau c) sa cumperi titicaca (no ofense Tititca) cu leduri pe care trei întreprinzători brahmaputrani le lansează spre cer.



Soarta și prietenii mei care mai fac atacuri de panica și de la doua bașini mai zgomotoase  - n-au  vrut sa luam telecabina ca se bălăngănea prea tare -  m-au făcut sa aterizez in același vagon de funicular cu familia de columbieni ce suie sus-sus la mănăstire. El, ea, trei băieței și bunica toți descendenți direcți ai civilizației muiscane. Vagonetele o ia încet in sus tras de cablul de otel. Scârțâie și pufăie din toate încheieturile mai rău ca un marfar in Făurei. Vagonul, caci bunica muiscana la început se vaită, dupca care începe sa scoată cate-un icnet înfundat care se transforma in ditamai țipatul ca apoi sa urle dea binelea cu mâinile încleștate de balustrada de metal. Mă uit cu un ochi la babontz , cu unul la panicarzii mei și cu unul la hăul din fata ce se tot mărește pe măsura ce urcam.


Ce zic eu urla, babontzul  zbiară din toți rărunchii , se da de ceasul morții: puta maaaaadre, choooochaaa, carechimba!, guevon!,puta maaaaadre cam pe aceiași intonație pe care bocitoarele din Perișoru duc morții la groapa. Auzind porcoi de-njurături aia mici se pun sa repete cu voce tare, sa se-mbrâncească și sa se tăvălească pe jos de ras spre disperarea părinților care-s strâmtorați, rușinați și total depășiți de situație. Tăvăleala și agitația copilandrilor nu face bine echilibrului precar al vagonetului care prinde a se mișca stânga dreapta precum liftul de la Slănic Prahova înainte sa se prăbușească. Paranoia crește de nu se mai oprește exact ca cozonacul Headvertising.  
Soarta face sa ajungem sus precum am plecat. Singura diferența par a fi pete strașnice de transpirație la subrațul calatorilor, probabil de la sucul de fructe tropicale. Sau nu. Priveliștea îmi curata creierul pe loc, am Bogota la picioare. E frumos de îngheți.



Oleacă mai sus de teleferic e indubitabil, biserica, semn ca nici taica părintele bogotan nu se lasă mai presus decât preafericiții noștri. Lângă biserica s-au așezat umăr la umăr doua rânduri de tarabe cu kitchosenii pe model Azuga.  




Niște arepa dubioase stau sprijinite de-un grătar soios. La etajul 1 se odihnesc niște carnați unsuroși, churros mânjiți cu un fel de ipsos, un sac de cartofiori fierți și niște sângerete local in forma de țeava pvc, doua găini moarte. La mansarda niște porumb copt. Un fel de dealu negru columbian.


Un var bun de-al lui Pablo se agata de umbra mea și-ncepe sa mă coclească. E bun,  comparabil cu-n turc începător din marele bazar din Istanbul. Ia neicușorule o mingiuca cu leduri, o statuie c-o maimuța borțoasa sau un arc colorat de plastic. Nu mersi, ca nu-mi trebuie. Hai, uite niște arome nemaivăzute din jungla. Ntzz. Sau un săculeț de medicamente făcute din iarba culeasa de-o virgina muiscana in nopțile cu luna plina. Ntzz. Ia lemnișorul pirogravat cu Bogota 2014. Ntzz.  Hai uite niște coca din aia buna, bio, neîntinata cu îngrășăminte.


Taglineul  de pe pungă,  făcut cu cap, m-a cucerit: alimento natural para humanidad. Vedeți mă, ce-ați avut cu săracul Escobar?


Uite, scrie chiar pe punga ca bunul uz al frunzelor de coca poate crea civilizații. Îmi zic ca ar fi bine sa creez civilizații la mine-n camera cu ușa încuiata, nu așa aiurea prin vârful munților și bag pungulița in rucsac.

Drumul înapoi a durat mult mai mult ca la dus. N-a fost chip sa-i mai conving p-ai mei sa mai pună piciorul in vreun fel de mijloc de transport montan. Iaca așa am coborât pe jos cele 10258 de scări pentru a mai face niscaiva mișcare. Vreo jumătate de ora durează drumul însă zău ca merita. Mai ales la vale. Din când in când întâlnim caravane măgărești conduse de cărăuși care cară la deal coca. cola. Nici Columbia asta nu mai e ce-a fost, neicușorule!


Astrid y Gaston e al nșpelea restaurant al lui Gaston Acurio – al mai influent chef din America de sud, deținătorul vreme de mai mulți ani la rând al titlului San Pelegrino de cel mai bun restaurant din America de Sud. Gaston Acurio e un fel de Gordon Ramsey latin iar Astrid e a sa nevasta. Atât de influent – zice bbc food - încât bucătăria peruana numără timpul in BG -înainte de Gaston și AG -după Gaston. Iar înainte de Gaston era multa confuzie, prăjeli și ketchup.

Restaurantul respira modernism, bun gust.  Mânați probabil de bunul gust, hoarde de biznismeni bogotani umplu pana la refuz orice locșor, bineînțeles pe baza de rezervare.


Nenea Gaston nu e la cârciuma, doar ce-a plecat spre restaurantul cu numărul 268 însă,  iată-l pe cel mai bun locotenent, chef Francisco Rodriguez. In semn de prietenie Francisco scoate de sub sorț o mreana columbiana care va fi de-aci înainte chelnerul nostru si niște păhăruțe mici cu ceva trăscău sud-american: pisco&mezcal. 


Drăcovenia părea sa fie ceva fiere de balaur-care-scuipa-flăcări. Am simțit-o cotrobăind printre mațe și mutându-mi ficatul 5 centimetri mai jos. Brr, nene Francisco adune repede ceva de ronțăit ca mor. 


Ca din pământ apare mreana cea alunecoasă cu un platouaș de pâinici, unt afumat, da! afumat, si niscaiva chimichurri iute. Plus doua tipuri de meniu  de degustare – tradicion și influencias. De necaz și de durere le-am luat pe amândouă odată ca cine știe când mai trec eu exact la longitudinea și latitudinea asta. asta spre bucuria mrenei cea lunecoase. 



Am început cum se cuvine cu un trio de ceviche ușor acrișoare cu aromatizări diferite și necunoscute mie. L-am apreciat in mod special pe cel din stânga care avea in plus arici de mare si suc de piersici. Recomandarea mrenei a fost un SB chilian pe care nenea Parker l-a blagoslovit cu 90 de puncte. A fost punct ochit, punct lovit.


A urmat un tunido laqueado  adicătelea un ton scăldat intra-un sos bogat cu ceva lime și prune locale, sau corcodele ca nu mi-am dat seama exact. Am tras concluzia ca as putea manca non stop așa ceva.



Causa e un fel de salata de cartofi interpretata in si bemol care ar conține printre altele  crevete, cartofi, avocado și icre de capelin.

Anticucho clásico : un fel de frigărui din inima de porc făcute pe grătar cu porumb de lapte și un fel de ceapa roșie dulce. Superb. Zice-se ca ar avea și un sos Peruvian ocopa  pe care eu nu l-am depistat însă. 


Ecopesca al vapor e un peste făcut la aburi cu niște legume la plita plus un sosuleț portocaliu cu gust intens de roșii. Probabil au folosit zeama clara de la roșii.


Ají de gallina nu e curry, dar arata ca si cum ar fi. Frumoasa-i culoare vine de la ardeii galbeni folosiți laolaltă cu nuci pean, ceapa, usturoi, crema de brânza și măsline peruane. Predomina in gust nota de nuci și ardei. Seamănă oarecum cu o crema de ardei pe care am făcut-o eu acum mulți ani la un eveniment Electrolux


Deserturile, fabulos prezentate, au fost minunate iar eu nu mă prea dau in vânt după desert. Picarones – sunt un fel de gogoșele servite cu sos răcoritor de verbina și înghețată de vanilie iar suspiro: dulce de leche, merengue și vin de porto.


Chupeta de fruta – un desert format din doua farfurii și o cutie de magician. Din cutia de magician cu azot lichid mreana a scos frumos o înghețată de fructe, pe care trebuie sa o vari in ciocolata și o dai prin goangele din farfuria alăturată care bănuiesc ca ar fi un soi de quinoa. Separat nenea magicianul iți mai umple o farfurie cu ceva înghețată carbonica de lămâie peste care tronează o lingurița de înghețată de fructul-nu-mai-știu-care-din-jungla-amazoniana. 


Alta bucătărie, alte arome. Profund impresionat de jocul dintre dulce, acru si sărat – complet diferit de variantele asiatice. Jos pălăria senar Gaston. 
Mai jos sunt io, când mă dădeam deștept, chiar in momentul in care am vărat niște zăpadă/înghețata carbonica in gura.  


Zenzațieeeee, va spun. ca mi-aaaaa înghețat creiereeeerul. ce zeeenzațieeee!

ps.

majoritatea pozelor sunt furate de pe unde s-a putut: ba de pe siteul hotelului, ba de pe siteul restaurantului, ba din telefoanele amicilor mei. revin cu restul aventurilor culinare si nu numai cat de curând. 

Suquet - un fel de tocana mai fancy de peste

$
0
0



marea învolburata matura chila ambarcațiunii pescărești cu motor. Miguel se uita îngrijorat când la nori când la balizele plaselor de pescuit din depărtare. precis calculează cat timp ne-ar lua sa ajungem pana la plase, sa scoatem eventuala captura si apoi sa ne întoarcem in portul pescăresc de lângă Alicante. cu o mana se tine de cabestan si cu una de cârma. decizia e luata, motorul huruie nervos, barca saltă valurile către plasele din zare. urca-urca-urca ca apoi sa pice in hăul din spatele valurilor odată cu golul din stomacul meu. îmi simt pantalonii uzi - sper sa fie apa. 
- Miguel, da-l dracu de peste. hai sa ne întoarcem in port. 
- Nu se poate senor, suntem chiar lângă plase. 
Cârligul aruncat de Jose nimerește exact lângă baliza si agata sfoara. un val mare si alb cat un cort de nunta de lux din Pipera se prăbușește in fata bărcii. spuma rece își găsește drum exact printre golul dintre gluga si piele. 
cabestanul începe sa scârțâie tânguit, strângând la piept firul oțelit. prima plasa se aduna grăbita in spatele bărcii arătând-si captura: o scorpie de mare si o duzina de creveți. 
un val mic dar rapid pălmuiește barca si-o întoarce paralel cu țărmul. Miguel se repede la cârma însă al doilea val e prea aproape de noi sa mai poată face ceva. tone de apa se prăvălesc pe punte. Jose se agata de alarma care începe sa sune, si suna, si suna si suna ....

..... suna la ușa? da e prietenul meu A care vine de la Metro cu o scorpie de mare si o duzina de creveți așa cum mi-a povestit acum jumătate de ora la telefon fix înainte sa ațipesc pe canapea. verific pantalonii: sunt uscați. off, am scăpat!!


daca ai prins o scorpie de mare la fel ca mine pe coasta Mediteranei nu-i lucru mai potrivit de făcut decât un suquet. asta-i un fel de tocana pescăreasca pe care o întâlnești din Portugalia pana-n Spania in diferite variante - depinde de cat de mincinos e pescarul. uite mai jos rețeta pe care am testat-o eu zilele trecute. 

Suquest cu creveți si scorpie de mare

Ingrediente: 
pentru 4 persoane. timp de preparare: 45 de minute.
- o scorpie de mare de cca 1kg
- 15 creveți mari - tiger prawns
- 15 caței de usturoi
- 2 roșii cat pumnul de mari 
- o legătura de pătrunjel
- 4 cartofi
- o ceapa mica
- jumătate de sticla de vin alb sec
- sare, piper, chili mărunțit nu praf, ulei de măsline

Metoda de preparare:
- curata pestele. mare grija cu tepii de spate si de pe burta pentru ca înțepătura lor produce o iritație urata. cu o foarfeca si o mânușa îndepărtează-i fără ca sa tai aripioarele. 
- taie pestele rondele de cca 2 cm lățime. spinteca capul pe lungime începând de la gușa spre gura. 
- taie creveții pe spate si îndepărtează vena neagra(tractul digestiv)
- pune o oala cu apa la fiert. taie cartofii rondele si pune-i in apa fierbinte cca 15 minute pana sunt aproape fierți. 
- alege o tava încăpătoare si groasa. pune-o pe aragaz si călește usturoiul si ceapa - mărunțite - in ulei de măsline. adaugă chili. 
- da cele doua roșii prin râzătoare si adaugă-le in tava când usturoiul si ceapa s-au călit. adaugă creveții si vinul alb. 
- adaugă cartofii scurși de apa, sare si piper. adaugă si pătrunjelul tăiat mare. 
- daca ce e in tava nu e acoperit cu lichid, adaugă si niște apa. 
- adaugă bucățile de peste si acoperă cu un fund de lemn. in 10-12 minute pestele e gata la foc mare. 

Veg Studio la debut

$
0
0



tare mult m-am bucurat cand acum ceva timp prietenele mele Catalina - Kiss the Cook - si Andie - Andie.ro - mi-au zis ca ar avea de gand sa-si deschida un studio foto. cu un picior in lumea fotografiei si cu unul in food masonerie, fetele simteau demult nevoia unui spatiu in care sa poata crea si fotografia minunatiile cu care s-au obisnuit sa ne incante. in plus cred ca sotii lor ardeau de nerabdare sa-si elibereze aprtamentele de propsuri, blende, lumini, zeci de farfuri desperechiate, linguri, obiective, incarcatoare, tavi, pahare, sticle, borcane...ai prins ideea.  nu i-am intrebat dar cred ca acum casele lor li se par mai mari :)) 

Veg Studio, caci asa ii zice, e un spatiu misto la etajul unei vile tipic bucurestene pitita pe stradutele linistite ce marginesc Vatra Luminoasa. daca te leaga cineva la ochi si te dezleaga in gradina vilei juri ca esti intr-un orasel din subcarpati si nicidecum in mijlocul Bucurestiului. 


la etaj, domina stilul simplu, curat, cu mobila putina ce da impresia de mult spatiu deschis. imi place mult cum le-a iesit amenajarea si le-am spus-o si lor. congrats! 





veg studio isi propune ca pe langa fotografie sa faca ateliere, work-shopuri, prezentari de produse, trainguri si tot felul de evenimente cu tema culinara. nu le prevad fetelor decat succes. cam asa arata luni seara la deschidere: 




peretele desenat de andreea de la tastebazar a fost probabil cel mai fotografiat item al serii. andreea, pe cand te apuci de desenat? 


Praji le zice bine - citatul de jos din stanga e definitoriu pentru ceea ce fac Andie si Catalina. 

acum ca stiti cine e si ce face Veg Studio dati sfara pe facebook sa afle toti cei interesati. 

Gourmet Festival - in sfarsit!

$
0
0
 


de ce zic in sfarsit? pentru ca pana acum baleam in fata televizorului la toate festivalurile gourmet de pe afara, urmaream asiduu orice targ foodie si-mi faceam traseele in concedii dupa pietele producatorilor agricoli. 

acum na, ca ni se intampla si noua. e prima editie din multe ce vor veni si pare misto inca de la inceput. locatia e bine aleasa, in baneasa in zona de drive-in de langa mall. spatiu de manevra e, parcare mare asijderea. 

impartit pe mai multe domenii, festivalul va avea zone de fine dining, romanian gastronomy , grill & bbq, international cuisine, street food, deli market, electrolux gourmet area si ice cream & sweets. destule, nu? ce-ar mai putea lipsi? habar n-am dar poate descoperim impreuna. 

daca iti enumar si "cativa" dintre cei care vor gati o sa iti dai seama ca nici macar nu o sa ai timp sa gusti cate putin de la fiecare in cele trei zile. ia fi antena: Simbio, Norma lui Sisoko, Madame Pogany, Kunai, Zahana 33, Phill, Red Angus, Ivan Pescar, Switch.eat, Oro Toro, Hard Rock Cafe, Pescarus, Taj, Japanos Kanpai, La Finca by Alioli, Bacania Veche, Furculision, Vatra Neamului, Cherhana Jurilovca, Spritz House, Grand Combo, Burger Van, Furgoneta, Peste Paine, Ivan Pescar, Duma's Van, Domino's Pizza, Frizzante Ride, La Cazarma, Biutiful, Carrefour, Conard, Bacania Rod, Taramul condimentelor, Hadar Chalet, Hobbychef, Lay's, Gourmet-online.ro, Budureasca, Crama Oprisor, Cramele Recas, Halewood, Zaganu, Ground Zero, Sikaru, Bloom Speciality Coffee, Jack Daniels, Lipton, Belli Siciliani, Zobuian, PlayBake, SanThe, Dorian Sweet, Limonada lui Iulian, Paula Ana si Butoiul cu Inghetata.

ce-ti spuneam? trebuie sa alegi cu grija si in portii mici. neaparat du-te in grup si sharuieste mancarea. iti spun din propria experienta. numai asa poti sa degusti cat mai multe. 

ca sa nu-ti stea mancarea-n gat si vinul in mana o sa poti sa dai din cap pe ritmurile celor de la : Subcarpati, Urma, Toulouse Lautrec, Yellow, We Sing Colours, Jazu, Helen, Breeze. cam bine, zic. 

ne vedem acolo, da? 



biletele sunt 15 lei pe zi si 30 de lei pentru trei zile si le poti cumpara de aici.  mai multe info gasesti pe pagina lor de  facebook

scoici iuti cu bere bruna silva

$
0
0


prietenii de la Silva m-au provocat sa gatesc cu bere bruna. si pentru ca provocarile ma inicita m-am apucat sa fac research pe marile internetului in cautare de idei interesante. mi-au atras atentia trei retete in care gustul gustul intens de caramel al berii brune ar putea aduce un twist foarte interesant. 

prima, pulpa de miel cu linte gatita molcom la cuptor, o poti gasi in sectiunea video pe pagina de facebook iar a doua, coaste de porc sous vide cu sos bbq de bere bruna, am gatit-o live la Gourmet Festival. video e de asemena pe pagina de fb. 

cea de-a treia, scoici iuti cu bere bruna, mi-a confirmat intuitia pe care am avut-o initial. sunt bestiale! luasem cam multe scoici de la magazin si dupa ce le-am spalat mi-am propus sa pastrez o parte din ele pentru a doua zi. dupa ce le-am mancat ghebos sorband zeama iute din cochilii de scoica am hotarat ca nu ne ajung si le-am facut pe loc si pe celelalte.

Gustul de caramel al berii brune Silva s-a impletit tare interesant cu usturoiul si iutele ardeiului si a facut ca zeama sa fie punctul culminant al minunatiei. 



clar reteta asta intra in favoritele mele care trebuie repetate cat de curand. daca mai pui la socoteala ca le faci in 10 minute chiar cred ca ai putea sa le incerci si tu intr-o seara. 

Scoici iuti cu bere bruna Silva

Ingrediente: 
pentru 2 persoane. timp de preparare 10 minute.
- 1 kg de scoici 
- 1 ceapa
- 4 catei de usturoi
- o mana de patrunjel
- 25 de grame de unt
- 10 ml ulei de masline
- 1 lingurita de chili uscat
- 300 ml de bere bruna Silva
- sare, piper
- doua crengute de cimbru

Metoda de preparare: 
- intr-o cratita topeste untul in ulei de masline. adauga cimbrul, sare si piper. 
- adauga ceapa si usturoiul tocat si soteaza-le incet pana devin sticloase. 
- adauga berea bruna Silva si asteapta pana fierbe lichidul
- adauga scoicile si pune capacul. 
- in 5 minunte se vor deschide, semn ca sunt gata. presara patrunjel proaspat tocat. pofta mare.


in vizita la crama Midalidare Estate

$
0
0
Bulgaria, tara vecina si prietena, are pe langa castraveti si ardei gras si foarte multe crame. majoritatea lor sunt de mici dimensiuni si gandite ca atractii turistice. asta inseamna ca au un restaurant si uneori si hotel si mai toate pot fi vizitate oricand. intotdeauna am ajuns asa, fara rezervare, fara nimic. 
de data asta pe langa ca mi-au deschis poarta am gasit si ghid care vorbea foarte bine engleza. in comparatie, intr-o vizita in Dealul Mare numai 2 crame din vreo 8 crame incercate erau pregatite de un tur, niciuna nu avea restaurant iar hotelul nu aparea nici macar in planurile de dezvoltare. 

daca cumva calatoresti pe ruta Bucuresti - Sofia treci pe langa o salba de crame: Four Friends Winery, Angelus Estate, Rossidi, Villa Terres, Bessa Valley, Zagreus Winery si Midalidare Estate. 

la intamplare am ales Midalidare Estate la care se poate ajunge destul de usor pentru ca trebuie sa te abati doar vreo 14 km din autostrada Burgas Sofia. drumul e destul de ingust si cu gropi dar merita sa-ti chinui masina 10 minute. crama e ascunsa dupa niste dealuri care par desprinse din tablouri cu Toscana. 

investitia apartine unui kazah care n-a avut inspiratia sa ajunga si el la Pietroasele si a nimerit unde a intarcat bulgarul iapa tocmai in satul Mogilovo. 



ghidusha, o bulgaroaica mica care mieuna o engleza buna, avea un tic: arunca cate un "I mean "la fiecare inceput de propozitie. in primele zece minute n-a fost asa deranjant dar la al 276-lea I mean am inceput sa o intreb lucruri numai ca sa nu mai poata sa mai miaune vreun aimin. 



crama cu aer de provence este de fapt opera unor arhitecti bulgari care au renovat niste foste grajduri si depozite intr-un mod cat se poate de minunat. cladirea centrala adaposteste un restaurant cu cca 150  de locuri. separat de crama la cateva sute de metri exista si un hotel cu spa si restaurant construit in acelasi stil si care arata incredibil de bine. puteti arunca un ochi aici:  Midalidare Hotel&Spa







nu vreau sa va plictisec cu aspectele tehnologice dar va spun ca cei de la Midalidare sunt foarte concentrati pe calitate si mai toate vinurile trec prin barricuri frantuzesti (sau cel putin asa spunea pisica noastra). pana si pe la albe le mai trag pe butoaie lucru care nu cadreaza cu filozofia mea pentru vinuri albe, dar na, fiecare cu placerile lui in viata.  




vizita se termina inevitabil la wine shop, unde ghinionul nostru, tocmai li se stricase enomaticul - adica aparatul ala care tine vinul rece si pompeaza cate putin in pahar pentru degustare, fara a-l lasa sa oxideze. acestea fiind spuse mi-am asumat inca de la inceput ca vinurile vor fi usor mai calde decat in mod normal - pentru ca le baga si le scotea din frigiderul de vin de mai multe ori si nu aveau timp sa se raceasca, si usor oxidate pentru ca erau tinute pe jumatate goale cu dopori necorespunzatoare. 



la albe ofereau spre degustare un riesling, un cupaj de sauvignon blanc cu semillon, un cupaj de sauvignon blanc si pinot gris, toate usor calde si usor oxidate. bine ca sunt eu destept! 
la albe usor peste medie mi s-a parut sb&pg pe care l-am si luat acasa impreuna cu pinot grigio care nu era la degustare dar care pisica se jura ca e cel mai bun alb al lor.  

la rose, cupajul de cabernet cu syrah era la fel de cald si iti arunca in nas alcoolul. rosiile sunt vinuri corecte dar fara sa aibe acel ceva care sa te faca sa-ti iei un bax la plecare. malbecul grand vintage insa era cu o clasa peste celelalte. 


per ansamblu a fost o vizita placuta, pe care v-o recomand si voua in speranta ca-si vor repara enomaticul cat mai curand :) 
cand o sa mai am timp, va mai zic de niste crame frumoase ca slava domnului am vazut multe. over and out. 

Prima editie a Bucharest Street Food Festival

$
0
0


dragi mancai, dupa ce in vara va povesteam cu entuziasm despre Gourmet Food Festival iata ca avem acum un nou motiv de bucurie: Bucharest Street Food Festival

daca ma intrebai ieri-alaltaieri despre fenomenul street food din Romania nu eram in stare sa-ti enumar 7-8 exemple de vendori de street food insa ieri, in prima zi a festivalului, mii de oameni au avut bucuria de a gasi peste 70 de vendori adunati la un loc. 

o groaza de cunoscuti, care n-au putut inca sa fuga din fata monitoarelor m-au intrebat cum e, cum e la festival?  si m-au rugat sa fac un fel de reportaj de la fata locului. prieteni, e unul dintre cele mai cool evenimente ale anului.
daca data trecuta gateam, alaturi de partenerul oficial Silva, coaste de porc pe scena festivalului Gourmet Food Festival, de data asta alaturi de acelasi partener Silva fac chestii la fel de misto: beau bere si ma bucur de mancare :))
cat despre mancare va spun doar atat: asteptarile mele au fost intrecute si depasite intr-un mare fel si inainte sa va zic cate lucruri misto mi-au placut va pun cateva poze sa intelegeti mai bine ce s-a intamplat in prima zi. 

aseara pe la 20.00

Meat Busters - cel mai smecher pulled porc

adica asta
raci buni de la taverna racilor

peste paine - always a hit!


pizza buna de la Camionetta
Bufetto - ulei de nuca presat la rece

bere rece in zona de relaxare Silva


ce am testat in prima zi de festival: Spicy Joe pulled porc de la Meat Busters, pizza bufalina de la Camionetta, coaste de porc si carnat de la M'eat, paella de la Alioli si taco de la GourmetStreetFood totul, stropit manos cu bere rece Silva. 

atmosfera foarte misto si relaxata si multi oameni frumosi care vin sa incerce mancarea si sa asculte concertele, pentru ca da, unde e mancare buna e si muzica buna. in cele 4 zile de festival se vor perinda pe scena: Sucarpati, Frati Grime, Argatu, Cred ca sunt extraterestru, Suie Paparude, Timpuri Noi, Coma, Fantome, Golan, Nouvelle Vague, Dub Pistols, Jaya the Cat, Ziggy Recado, Audio Bullys. este ca ti-am atras atentia? daca da afla ca festivalul dureaza de joi pana duminica de la 13.00 la 1.00 am. 

in zona de relaxare Silva pe langa bere rece ai parte si de niscaiva surprize si concursuri. daca te crezi tare in papile poti sa participi la concursul Silva in care trebuie sa ghicesti trei condimente, bineinteles, legat la ochi. premiile surpriza, berea rece si fotografiile in coltul Silva sunt din partea casei intre orele 16-23.00. 

pe mine o sa ma gasiti non stop la festival unde o sa incerc sa gust cat mai multe pentru ca ocazie mai buna sa incerc street food-ul romanesc nici ca o sa mai gasesc decat poate la cea de-a doua editie. 

aseara vorbeam cu niste prieteni si faceam o paralela intre Bucharest Street Food si Off the Grid pe care l-am vizitat vara trecuta in San Francisco si gaseam multe puncte bune in dreptul festivalului nostru. 

ne vedem acolo, da? eu o sa fiu cu o bere in mana ;) 

cina rapida. inimi de curcan la gratar

$
0
0


zice vorba ca mai simplu e bun. daca e si mai rapid e si mai bine, mai ales in serile in care ajungi acasa obosit de la serviciu. pentru mine nimic nu e mai simplu decat ceva facut rapid la gratar. 

daca pana acum nu ti-am spus, iti spun acum: cred ca am o obsesie pentru organe. imi place limba de vita fiarta si apoi trasa in unt la tigaie, sunt mort dupa kokoretsi, as manca de trei ori pe zi lampredoto, imi place ciorba de burta, ficati si inimi de pasare la gratar, creier de porc pe plita cu sare, toba, lebar si tot ansamblul porcesc din organe, momite de curcan pe tepusa... nu cred sa fie ceva ce sa fi incercat si sa nu-mi placa. asa ca daca intru intr-o macelarie si vad organe e imposibil sa nu mi se aprinda un beculet. inimile de pasare facute frigarui sunt incredibil de gustoase. daca le stropesti si cu un sos usor picant, sa zicem un chimichurri, sunt un adevarat hit. 

potriveste alaturi si un pahar rece de cramposie arezan si o sa fi multumit. pofta buna. 


Inimi de curcan la gratar cu fasole verde, usturoi si rosii
Ingrediente:
pentru 2 persoane. timp de preparare 15 minute.
- 500 gr de inimi de curcan
- 500 gr fasole verde
- 2 rosii cat pumnul
- 4 catei de usturoi
- ulei de masline
- sare, piper
- pentru chimichurri: ulei de masline, patrunjel, chili, sare, oregano, lamaie

Metoda:
- spala inimile, taie-le in doua dar nu de tot ci doar cat sa mai ramana jumatatile agatate intre ele.
- intr-un castron pune putin ulei, sare si piper. tavaleste inimile prin amestec apoi pune-le pe tepuse.
- pe gratarul incins la maxim pune tepusele si lasa-le 3-4 minute pe fiecare parte.
- intr-o oala cu apa coloctita si sarata arunca pastaile si blancheaza-le 5-7 minute.
- intr-o tigaie incinsa pune putin ulei, usturoiul tocat marunt si doua rosii date prin razatoare(fara pielita)
- cand s-a format un sos rosu, transfera pastaile din apa fierbinte in tigaie si amesteca-le bine.
- daca iti place extra usturoi asa cum imi place mie, cand pastaile sunt gata mai arunca in tigaie un catel de usturoi tocat marunt. - pentru chimichurri - la 100 de grame de ulei de masline adauga doua-trei legaturi de patrunjel tocate marunt, o lingurita de oregano, 2-3 chili tocati marunt, sare si zeama de lamaie sau otet, dupa gust.

supa de dovleac copt, gorgonzola si ulei de nuca Bufetto

$
0
0



cum isi baga toamna coada prin casa si incepe a-mi ingheta picioarele pe gresia din bucatarie nu stiu, zau, dar parca imi vine sa mananc tot mai multe supe creme din astea calde-calde care te molesesc si te trimit intr-o zi de weekend in fata canapelei sa te uiti neintrerupt la nspe episoade din serialul tau preferat. 

una dintre supele astea onctuoase care imi place foarte mult este supa crema de dovleac copt la cuptor. si zic copt pentru ca e un pic mai buna decat daca il tragi la tigaie. cand il coci, zaharul din dovleac se caramelizeaza pe margini si doar stim bine ca orice zahar caramelizat egal bun-bun. 


odata copt, treaba e simpla, ca in cazul oricarei supe crema. insa ca sa o scoti cu adevarat in evidenta trebuie sa o condimentezi si sa adugi gusturi ca sa contrasteze cu dulceata dovleacului. daca data trecuta am folosit gorgonzola si fistic de data asta am mers pe gorgonzola, ulei de nuca Bufetto si muguri de pin. 

uleiul de nuca pe langa ca este al naibii de gustos - are un gust intens de nuca, de parca ti-ai umplut gura cu nuci - mai are si o gramada de proprietati care-l face sa stea sus in varful uleiurilor super sanatoase. intra pe siteul www.magicnuc.ro sa citesti mai pe larg despre ele. ce pot eu sa-ti spun e ca uleiul asta de nuca are denustiucateori mai mult omega 3, 6 si 9 decat uleiul de masline. na, ce sa vezi! avem si noi romanii, chesti sanatoase si bune, chiar mai bune decat ale altora si nu stim de ele. 

daca te-am incitat, dovleci sunt pe toate drumurile zilele astea iar ulei de nuca Bufetto gasesti fie la ei pe site fie in diferite bacanii sau magazine din astea mai de specialitate. 


Supa de dovleac copt, gorgonzola si ulei de nuca Bufetto
Ingrediente:
pentru 6 persoane. timp de preparare: 1 ora
- 1 dovleac - cca 2kg
- 1 ceapa mare
- 50g unt
- o mana de muguri de pin
- 300g gorgonzola
- 200g smantana lichida
- supa de pui/vegetale cat sa acopere dovleacul in oala sau apa sau lapte
- sare, piper alb, nucsoara
- ulei de nuca Bufetto

Metoda:
- taie dovleacul in doua, curata-l de seminte, unge-l cu ulei si da-l la cuptorul incins vreme de 45 de minute sau pana il poti incepa usor cu furculita si se caramelizeaza pe deasupra
- caleste ceapa taiata marunt intr-o oala in unt.
- adauga dovleacul copt si taiat bucati.
- adauga supa de pui/vegetale cat sa acopere dovleacul. daca nu ai supa poti folosi o cana mare de lapte si completa apoi cu apa. recomand supa, gustul e mai complex.
- pune capacul si lasa sa fiarba
- adauga smantana lichida si paseaza totul cu un blender.
- potriveste de sare, piper alb, nucsoara dupa gust
- pune supa in farfurii, presara muguri de pin prajiti, bucatele mici de gorgonzola si ulei de nuca


Viewing all 91 articles
Browse latest View live